Гърция

Гръцки преводи - София

Република Гърция държава в Югоизточна Европа, заемаща най-южната част на Балканския полуостров. Тя граничи с Албания, Република Македония и България на север, Турция на изток и Средиземно море на юг и запад.

Гърция е парламентарна президентска република. Нейната конституцията е приета на 11 юни 1975 г.

За българите Гърция има и изключително важно туристическо значение. Много разпространени са офертите за почивка в Гърция на добри цени. Реално кризата в страната допълнително свали цените. Тази година се очкавт много изгодни оферти за Нова година в Гърция.

Исторически името ‘Гърция‘ на гръцки винаги е било Ελλάς (Ела̀с) или Ελλάδα (Елада), а самото “Гърция” идва от названието на едно беотийско гръцко племе от град Граеа. Европейците използват имена, производни на ‘Graecia’, но персийците, турците и арабите използват името ‘Yunans’ Интересното е уникалната форма, използвана от грузинците за гърците - ‘berdzeni’, което на грузински означава мъдри.

В Средновековието гърците започват да се смятат за римляни (ромеи), а елин започва да означава “езичник”.

Културата на Гърция е резултат на смесване на различни културни тенденции и фактори през вековете. Огромно влияние при нейното формиране са оказали различни културни влияния от Изтока и Запада, Севера и Юга. Основен фактор в изграждането винаги е бил гръцкият народ - отворен към влияния и експериментиране.

Научете повече за Гърция и някои от островите й:

>> Забележителности в Гърция